De behandeling die jij nodig hebt
Relatietherapie
EFT Relatietherapie
Elke relatie kent zijn up’s en down’s. Dat is normaal wanneer je lang bij elkaar bent. Maar soms raak je zo ver verwijderd van elkaar dat je niet meer weet of het nog zin heeft om bij elkaar te blijven. Gevoelens van ‘boosheid’ en ‘teleurstelling’ voeren de boventoon en maken dat je je voor elkaar afsluit. Het gevoel van ‘houden van’ dat ooit zo vanzelfsprekend was begint af te brokkelen, teleurgesteld over de vele pogingen die je gedaan hebben om er samen uit te komen.
Op zo’n moment kan het zinvol zijn om in relatietherapie te gaan. Het doel is om samen te onderzoeken of de relatie nog kans van slagen heeft. Bij het ene stel blijkt er nog genoeg basis te zijn om samen verder te gaan en bij een ander stel concluderen de partners dat het beter is om elk hun eigen weg te gaan.
Wanneer relatietherapie?
Bij een groot scala aan relatieproblemen kan relatietherapie uitkomst bieden. Partners die langzaam ‘uit elkaar groeien’, of juist vaak hevige ruzies hebben kunnen baat hebben bij relatietherapie. Bij seksuele problemen, jaloezie en ontrouw kan een relatietherapeut oplossingen aandragen en de communicatie over problemen bespreekbaar maken. Vaak is de communicatie vastgelopen.
In de therapie verhelderen we de negatieve interactiepatronen die zijn ontstaan in je relatie.
Met EFT aan je relatie werken
EFT de best onderzochte relatietherapie en bewezen effectief. De basis van EFT is de hechtingstheorie die zegt dat niemand is gemaakt om alleen te zijn. Ieder mens functioneert beter in verbinding met een geliefde die emotioneel open en nabij is. In de veilige aanwezigheid van een partner of een geliefde kunnen we meer aan.
In een relatie lopen de (negatieve) emoties vaak hoog op. Dat is lastig, maar ook begrijpelijk want de ander is zo belangrijk dat je die niet kwijt wilt raken. In EFT gebruiken we de emoties als ingang om elkaar te begrijpen. Onder de boosheid zit vaak veel pijn. Pas als je kunt zeggen wat jou pijn doet of waar je behoeften liggen kan de ander iets voor je betekenen. De ander kan troost geven, steun of geruststelling, maar dat kan pas als je niet alleen maar boos bent, maar juist je kwetsbare gevoelens durft te tonen.
Wat is EFT?
Emotionally Focused Therapy
· richt zich op emoties, begrijpen van liefde en verbinding binnen de partnerrelatie;
· bouwt aan een veilige basis om moeilijke dingen te kunnen bespreken;
· kijkt naar communicatie- en gedragspatronen binnen relaties;
· kijkt naar de onderlinge verbinding en bereikbaarheid;
· zoekt en vindt de zere plekken van vroeger;
· heeft een hoge slagingskans, meer dan andere relatietherapieën.
De fases van EFT therapie
Fase 1 jullie leren het patroon binnen je relatie beter herkennen en begrijpen.
Fase 2 jullie benoemen angsten en behoeftes binnen het patroon.
Fase 3 jullie stappen uit je patroon en leren hulp, steun & begrip te vragen.
EFT Relatietherapie is ontworpen om te worden toegepast in 8 tot 20 partnerrelatie-therapie-sessies.
“We wisten niet meer hoe we elkaar konden bereiken. Marianna heeft ons enorm geholpen om patronen van ons zelf en van elkaar te begrijpen en in te laten zien waarom wij bij elkaar willen zijn.
Keer op keer legde ze met grote precisie de vinger op de zere plek, in heldere bewoordingen, met respect en rust.
Marianna was onpartijdig en respectvol naar ons beiden; het is haar gelukt om de verbinding tussen ons te herstellen. Ons huwelijk is gered en het vertrouwen in elkaar is hersteld. Wij hebben begrip voor elkaar waardoor er weer ruimte is voor liefde.”
— MARIA R., CLIËNT